top of page
Search

Közlemények

2020.11.16.

Újra adományokat gyűjt színházi dolgozók áthidaló támogatására a FESZ Segélyalap

 

Komoly csapás lehet több társulatra az évad közepén a határozatlan idejű leállás, miközben a független színházak már a tavaszi veszteségek miatti nehézségekkel is nehezen tudtak megküzdeni. Állami segítségnyújtásról egyelőre semmi hír, ezért is döntött úgy a Független Előadó-művészeti Szövetség (FESZ), hogy a Segélyalapot november közepétől újraindítják. Ismét a színházba járók segítségét kérik, hogy a bajba került szakmabelieknek átmeneti támogatást nyújtsanak.

 

2020. november 11-től a hatályos kormányrendelet szerint bezártak a színházak. A kulturális intézmények bezárása a teljes előadó-művészeti területen azonnali bevételkiesést jelent: ha nincsenek előadások, elmaradnak a próbák és lemondják a projekteket. A járvány második hulláma függetlenek számára a tavaszihoz hasonló helyzetet teremt. A digitális átállást és az előadások streamelését nem tudják megoldani a saját hellyel nem rendelkező független társulatok. Bevétel nélkül marad mindenki, aki szabadúszóként dolgozik a színházban.

 

A FESZ tagjai arra készülnek, hogy hosszabb lesz a leállás egy hónapnál. “Ha a veszélyhelyzet elhúzódik, az RS9 Színháznak január végéig több mint 100 előadása maradhat el, ez mintegy 60 munkatárs háromhavi bevételének kiesését jelenti” - tájékoztatta a FESZ-t Lábán Katalin. Urbanovits Krisztina, a KV Társulat vezetője elmondta, hogy a repertoárjukon szereplő 8 produkció összesen 18 előadása marad el év végéig.  A 37 munkatárs (ideértve a színészeket, technikusokat és asszisztenseket) díjazását a lejátszott előadások után kapja.

 

Idén másodjára történik meg, hogy egyik napról a másikra bevétel nélkül marad a független előadó-művészeti területen produkciókban vállalkozóként dolgozó művészek és a háttérben dolgozó munkatársak többsége. Nincs előadás, nincs bevétel és ezúttal kedvezmények sincsenek, ugyanis a Kormány által eddig meghirdetett járulékmentesség a munkájukat átmenetileg elvesztő vállalkozókat nem érinti.

 

A FESZ a második hullámban a független színházaknál és táncegyütteseknél dolgozó munkatársak, művészek és a háttérben dolgozó műszaki, adminisztratív, nézőtéri feladatot ellátó munkatársak támogatása érdekében nyitja újra a Segélyalapot. 

 

November 18-tól közösségi adománygyűjtő kampányt indítanak az adjukossze.hu oldalon,

És közvetlen utalással is lehet támogatni a Segélyalapot:

Bankszámlaszám: 

Független Előadó-művészeti Szövetség

16200106-11663151

A közlemény rovatba ezt írják:  segélyalap

 

Az összegyűlt adományokból a forrás erejéig szociális támogatást nyújtanak az érintettek megélhetési kiadásaira. Az igénylés feltételeiről és menetéről, a döntéshozatali mechanizmusról és a kurátorok személyéről a FESZ Segélyalap honlapján (www.feszsegelyalap.org) lehet tájékozódni.

 

További információ és sajtókapcsolat:

Rihay-Kovács Zita +3670 409 2851

Papp Dóra (sajtó) +3620 5408254

2020. 06. 17.

Tárgy: Sikeresen reagált a Segélyalap a válságra, de a szakmának valódi védőhálóra van szüksége

 

A FESZ Segélyalap lezárja eddigi adományszervező tevékenységét és júniustól új stratégia szerint folytatja működését. Az elmúlt hónapok után egyértelmű, hogy az egyéni gyorssegélyek mellett komoly strukturális változtatásokra van szükség, hogy az előadó-művészeti szakma felkészüljön egy koronavírus-járványhoz hasonló veszélyhelyzet kihívásaira, amikor az állami intézményrendszer nem együttműködő és szervezeti okokból sem alkalmas segítségnyújtásra.

 

A kitartó lakossági támogatóknak és kiemelt donoroknak köszönhetően a veszélyhelyzet teljes időtartama alatt tudott működni a Segélyalap. Három hónap alatt 12.200.000 Ft-ot osztottak szét, és összesen 244 előadó-művészeti területen dolgozó kolléga kapott egyenként 50-50.000 Ft összegű szociális támogatást [1].

 

A kuratórium bízik abban, hogy az újranyitás keretében mindazok, akik a Segélyalaphoz fordultak, sikeresen munkába állnak nyáron vagy legkésőbb ősztől.

 

A Segélyalap nem szűnik meg, de átalakul: a Független Előadó-művészeti Szövetség (FESZ) folytatja az adományszervezést és az összegyűjtött keretösszeget a tagszervezeteinél, továbbá a független színházi és táncművészeti szakma más szervezeteinél dolgozók, valamint egyéni alkotók szociális támogatására kívánja felhasználni. A Segélyalap átalakításának részleteit júliustól hozzák nyilvánosságra.

 

A FESZ, mint érdekképviseleti szervezet feladatának tekinti, hogy a területen dolgozó művészek és más szakemberek helyzetének javítása érdekében felszámolja a szakmára jellemző kiszolgáltatottágot és létbizonytalanságot. A Segélyalaphoz benyújtott igények száma igazolja, hogy a terület súlyos foglalkoztatási problémákkal néz szembe. Az adományszervező tevékenység folytatásán kívül a szervezet - függetleneket képviselő szakszervezetek híján - segíti az érintettek önszerveződését, sürgeti, hogy a kulturális kormányzat lépéseket tegyen a támogatási rendszer átláthatóbbá és kiszámíthatóbbá tétele és a foglalkoztatást segítő támogatások körének bővítése érdekében, 

2020. 05. 05.

Tárgy: Elindult a FESZ Segélyalap második köre!

A színházi szakma áthidaló támogatására létrehozott Segélyalap második igénylési időszakát kezdte május 1-jén. A koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozó intézkedések hatására több ezren maradtak munka nélkül az előadó-művészeti területen, melyek közül a háttérdolgozókat segíti a Független Előadó-művészeti Szövetség (FESZ). Állami támogatások híján, önszerveződő kezdeményezésként indult a Segélyalap, melyet továbbra is elsősorban lakossági adományoknak köszönhetően sikerül fenntartani.

 

Az adományokból rendelkezésre álló keretet minden hónapban kiosztják: az áprilisi keretből 142 főt támogattak fejenként 50.000 Ft rendkívüli segéllyel, amely csekély átmeneti segítséget jelent azoknak, akiket a válság a legsúlyosabban érint. Az azonnali segélyeket a hónap elején kapták meg a rászorulók.

 

Az adományszervező tevékenységet májusban is folytatja a Szövetség, a jelentkezési űrlap ma éjfélig elérhető a Segélyalap oldalán. [1] "Több ezer előadó-művészeti területen dolgozó rászorulóról tudunk, de a színházak és kulturális intézmények ideiglenes bezárása óta még mindig nincs olyan állami forrás vagy munkalehetőség, amely kifejezetten a színházi háttérszakmákban dolgozókat segítené vagy kiválthatná a Segélyalapból osztott támogatást. ” - nyilatkozta dr. Rihay-Kovács Zita, a Segélyalap titkára.

 

Az adománygyűjtés folyamatos, jelenleg közel 1.000.000 Ft hiányzik ahhoz, hogy a májusra kitűzött célt teljesítsék. [2] A kampány jelmondata: Maradjunk pályán! Ha a technikusok, műszakiak, színházi bölcsészek a válság alatt elhagyják a pályát, félő, hogy nem térnek vissza. Nélkülük nem tud újraindulni a színház.

 

[1] www.feszsegelyalap.org

[2] https://adjukossze.hu/kampany/tamogassuk-az-eloado-muveszeti-teruleten-dolgozokat-1954

 

További információ:

press@fesz.org

 

2020. 04. 01.

Tárgy: Elindult az színházi háttérszakmák rendkívüli támogatására a FESZ Segélyalap

 

Elindult a Független Előadó-művészeti Szövetség (FESZ) Segélyalapja, amely rendkívüli jövedelempótló gyorssegélyt nyújt színházi és táncművészeti alkotók, színházi művészeti, műszaki és adminisztratív dolgozók részére.

 

A hatályos rendelkezések szerint március 12-től nem játszanak a színházak, így az előadóművészek mellett a háttérben dolgozók is bevétel nélkül maradnak. Ezért hozta létre a FESZ a Segélyalapot, mellyel alkotóművészek és a színházi háttérmunkások, művészeti és műszaki dolgozók részére gyűjt forrást és átmeneti támogatást nyújt rászorulók részére.

 

Rihay-Kovács Zita, a Segélyalap titkára a szerdai sajtótájékoztatón [1] elmondta, hogy a veszélyhelyzet miatt kiesett bevételek pótlása csak állami segítséggel lehetséges, és a helyzet sürgős intézkedéseket kíván döntéshozói szinten. Az érintett dolgozók helyzete miatt erre nem várhattak, ezért indították el a Segélyalapot. Céljuk, hogy a sürgősségi segélynek köszönhetően az érintettek átvészeljék azt az időszakot, amíg átmeneti munkát tudnak vállalni a kiesett bevételek pótlására és a színházi kényszerszünet alatt ne hagyják el végleg a pályát.

 

Az Örkény Színház januári adományát lakossági adományokkal kiegészítve a FESZ a Segélyalapot 6.000.000 Ft -os keretösszeggel indítja. A támogatás mértéke függ a befolyó adományok összegétől és az igénylők számától is, így a FESZ a Segélyalap bővítéséhez továbbra is várja a nézők és művészeteket kedvelő lakosság adományait. [2]

 

A FESZ a támogatási elveinek meghatározására és a döntések előkészítésére felkért egy hét főből álló kuratóriumot az érintett színházi szakmák képviselőiből.

 

Rácz Anikó, művészeti menedzser, a kuratórium tagja ismertette a kuratórium tagjait és rövid tájékoztató tartott a támogatási szabályzatról és az igénylők köréről.

 

A kuratórium tagjai:

Gáspár Anna producer, menedzser, a Manna Produkció vezetője

Horgas Péter látványtervező

Imely Zoltán kulturális menedzser, hangmérnök, a FESZ társelnöke

Martinkovics Katalin menedzser, a szegedi MASZK Egyesület alelnöke, a THEALTER Fesztivál szervezője

Rácz Anikó menedzser, a SÍN Művészeti Központ munkatársa

Szántó Péter szcenikus, színpadmester

Szokolai Brigitta dramaturg, a Színházi Dramaturgok Céhe társelnöke

 

Az igénylések benyújtásának határideje: 2020. április 5. éjfél 

Az igénylés feltételeiről és a felosztás módjáról részletes információk elérhetők a www.feszsegelyalap.org címen.

Az oldalon további tájékoztatást találnak azon szakmák képviselői is, akik nem nyújthatnak be támogatást a FESZ Segélyalaphoz. [3]

 

2020. április 3-án 10 órától a Segélyalap titkára interaktív online tájékoztatót tart az igénylőknek, melyre az alábbi eseményen lehet regisztrálni: https://www.facebook.com/events/538369897058979/

 

A FESZ hangsúlyozza, hogy a válság sokkal súlyosabb, mint amit a Segélyalapon keresztül átmeneti segélyekkel megoldanak. A támogatási alap nem képes átvállalni állami feladatokat, így a kezdeményezés mögötti megfontolás az, hogy az aktuálisan rendelkezésre álló összeget a lehető leggyorsabban sikerüljön a leginkább rászorultakhoz eljuttatni. Az aktuális forrás rendkívül szűkös a várható igények mértékéhez képest úgy is, hogy reményeink szerint a jövőben bővülni fog a támogatásra fordítható összeg, amelyhez a mai napon a Stúdió K Színház társulata 1 millió forinttal járult hozzá. Ennek az összegnek köszönhetően akár hússzal több rászorulónak jut támogatás.

 

Állami strukturális támogatásra van szükség, ideértve a folyamatban lévő pályázatok átstrukturálását, a megvalósítás elhalasztását. Az egyesület is csatlakozott a márciusban indított petícióhoz [4], amely a Déryné programra biztosított forrást a területen dolgozók jövedelempótló támogatására kéri fordítani. További segítséget jelent, ha az állam olyan pályázatokat ír ki, amelyek az online térbe visszaszorult szakma számára lehetőséget ad a munkára ebben az időszakban is.

 

-----

[1] A sajtótájékoztatóról készült felvétel elérhető az alábbi linken: https://www.crowdcast.io/e/7vvasf4o

[2] Adományozni az adjukossze.hu oldalon vagy közvetlen banki átutalással lehet:

https://adjukossze.hu/kampany/tamogassuk-az-eloado-muveszeti-teruleten-dolgozokat-1896

Az adományokat közvetlenül az alábbi bankszámlaszámra is lehet utalni:

Független Előadó-művészeti Szövetség

16200106-11660206

A közlemény rovatba kérjük feltüntetni, hogy “segélyalap”

[3] https://www.feszsegelyalap.org/egyeb-tamogatasi-alapok-1 https://szinhaz.online/kinek-adjunk-kitol-kerhetunk/

[4] https://szabad.ahang.hu/petitions/akik-nelkul-osszeomlik-a-szinhaz

 

További információ:

press@fesz.org

 

 

2020. 03. 24.

Tárgy: A színházi szakma áthidaló támogatásához gyűjt adományokat a Független Előadó-művészeti Szövetség

 

A Független Előadó-művészeti Szövetség (FESZ) segélyalapot hoz létre a koronavírus-járvány terjedésének megállítása érdekében elrendelt, az előadó-művészeti területen dolgozókat is súlyosan érintő korlátozó intézkedések hatásának csökkentésére.

 

Fontos lépésnek tartjuk, hogy a Kormány meghozta a járvánnyal kapcsolatos rendkívüli intézkedéseket, és kérjük minden nézőnket és támogatónkat, hogy vegyék komolyan, tartsák és tartassák be a vészhelyzetben elrendelt szabályokat. Mindannyiunk érdeke, hogy átvészeljük ezt az időszakot.

 

Valamennyi művészeti ágazatban jellemző, hogy a szabadúszó művészeknek, a független társulatoknál dolgozóknak, a színházi alvállalkozók munkavállalóinak egyetlen bevételi forrásuk a munkájuk, amelyet most bizonytalan ideig nem végezhetnek. A független előadó-művészeti terület intézményi háttér és szociális védőháló nélkül kiemelten védtelen a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetben.

 

Példaértékű, a munkavállalást segítő civil mozgalom indult a közösségi oldalakon, ahol a független színház és tánc területén alkotók találhatnak forrást e nehéz időszak pillanatnyi áthidalására. Így, aki tud, képességeihez és lehetőségeihez mérten árut pakol, polcokat tölt fel, futárkodik, költöztet, tanít, gyerekekre vigyáz, gyógyszertárban kisegít.

 

A helyzet súlyosságát felismerve a Thália Színház vezetői nagyszerű kezdeményezéssel a napokban létrehozták az előadóművészeket segítő Színházi Szolidaritási Alapot 15 millió forint induló keretösszeggel. Ezzel párhuzamosan a Független Előadó-művészeti Szövetség is elindítja adománygyűjtő tevékenységét: a Szolidaritási Alap munkájával összehangolva színházi alkotóművészek és valamennyi színházi háttérmunkás (technikusok, díszítők, adminisztrátorok, súgók, asszisztensek stb) jövedelempótló támogatását kezdték el megszervezni a napokban.

 

A FESZ a Segélyalapot az Örkény Színház januári adományából 4.000.000 Ft -os keretösszeggel indítja. A Segélyalap bővítéséhez a FESZ a nézők és művészeteket kedvelő lakosság segítségére is számít. Adományozni az adjukossze.hu oldalon vagy közvetlen banki átutalással lehet:

 

A kampány címe és linkje: https://adjukossze.hu/kampany/tamogassuk-az-eloado-muveszeti-teruleten-dolgozokat-1896

Az adományokat közvetlenül az alábbi bankszámlaszámra is lehet utalni:

Független Előadó-művészeti Szövetség

16200106-11660206

A közlemény rovatba ezt írják: segélyalap

 

A most létrehozott támogatási alap azoknak segít, akiknek azonnali pénzbeli támogatásra van szükségük.  A szervezők bíznak abban, hogy a Kormány hamarosan meghozza az újabb válságkezelő intézkedéseit, és a kulturális szféra leginkább kiszolgáltatott szereplőit sem hagyják majd védőháló nélkül.

 

A támogatás igénylésének módjáról és feltételeiről 2020. március végéig tájékoztatják az érintetteket, az igénylések benyújtására várhatóan április elejétől kezdődően lesz mód.

 

Sajtókapcsolat:

press@fesz.org

bottom of page