top of page
Search
  • FESZ

Újraindul a FESZ Segélyalap

Updated: Nov 16, 2020

2020. május 1.


A színházi szakma áthidaló támogatására létrehozott Segélyalap második igénylési időszakát kezdte május 1-jén. A koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozó intézkedések hatására több ezren maradtak munka nélkül az előadó-művészeti területen, melyek közül a háttérdolgozókat segíti a Független Előadó-művészeti Szövetség (FESZ). Állami támogatások híján, önszerveződő kezdeményezésként indult a Segélyalap, melyet továbbra is elsősorban lakossági adományoknak köszönhetően sikerül fenntartani.


Az adományokból rendelkezésre álló keretet minden hónapban kiosztják: az áprilisi keretből 142 főt támogattak fejenként 50.000 Ft rendkívüli segéllyel, amely csekély átmeneti segítséget jelent azoknak, akiket a válság a legsúlyosabban érint. Az azonnali segélyeket a hónap elején kapták meg a rászorulók.


Az adományszervező tevékenységet májusban is folytatja a Szövetség, a jelentkezési űrlap ma éjfélig elérhető a Segélyalap oldalán. [1] "Több ezer előadó-művészeti területen dolgozó rászorulóról tudunk, de a színházak és kulturális intézmények ideiglenes bezárása óta még mindig nincs olyan állami forrás vagy munkalehetőség, amely kifejezetten a színházi háttérszakmákban dolgozókat segítené vagy kiválthatná a Segélyalapból osztott támogatást. ” - nyilatkozta dr. Rihay-Kovács Zita, a Segélyalap titkára.


Az adománygyűjtés folyamatos, jelenleg közel 1.000.000 Ft hiányzik ahhoz, hogy a májusra kitűzött célt teljesítsék. [2] A kampány jelmondata: Maradjunk pályán! Ha a technikusok, műszakiak, színházi bölcsészek a válság alatt elhagyják a pályát, félő, hogy nem térnek vissza. Nélkülük nem tud újraindulni a színház.


[1] www.feszsegelyalap.org

[2] https://adjukossze.hu/kampany/tamogassuk-az-eloado-muveszeti-teruleten-dolgozokat-1954


7 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page